Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

ΒΑΦΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΒΑΦΛΕΣ



Η ζύμη για τις βάφλες είναι ελαφριά και μαγειρεύεται στην φωτιά ανάμεσα στις δύο καυτές σιδερένιες επιφάνειες της βαφλιέρας.
Συνήθως παρασκευάζεται με αλεύρι, βούτυρο, αυγά και νερό ή γάλα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές για βάφλες π.χ. στην κεντρική Γαλλία είναι τραγανές, αφράτες και διατηρούνται σε τενεκεδένιο κουτάκι, στη βόρεια Γαλλία ονομάζονται éternes, είναι πιο χοντρές λιπαρές και τρώγονται ζεστές.
Ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να μαγειρεύουν πολύ πλατιές τηγανίτες ανάμεσα σε δύο καυτές μεταλλικές πλάκες. Αυτή η μέθοδος συνέχισε να χρησιμοποιείται και στον μεσαίωνα. Περίπου τον 13ο αιώνα η βάφλα πήρε το χαρακτηριστικό σχήμα όπως στις κερήθρες, οι οποίες τότε ονομάζονταν gaufres.
Στις Βρυξέλλες μπορεί κανείς να δοκιμάσει βασικά δύο τύπους βάφλας:
βάφλα Βρυξελλών (gaufres de Bruxelles)
και βάφλα Λιέγης (gaufre de Liége).

Οι βάφλες Λιέγης παραδοσιακά πωλούνται από κίτρινα βανάκια που βρίσκονται παντού στην πόλη. Επειδή στα υλικά για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται και sucre perlé που είναι αδύνατον να βρει κανείς στην Ελλάδα, παρακάτω παραθέτω διασκευασμένη συνταγή, όσο γίνεται πιο κοντά στην αυθεντική.
ΒΑΦΛΕΣ ΛΙΕΓΗΣ
ΥΛΙΚΑ
500γρ αλεύρι σκληρό
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
125 ml νερό
125γρ ζάχαρη
4 αυγά χτυπημένα
200γρ μαλακό βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέυουμε το νερό με την μαγιά και το 1/4 από το αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού διπλασιαστεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά. (Αν θέλετε στη ζύμη προσθέτετε και 1 κουταλιά της σούπας μέλι)
Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους αυγού τους δίνουμε σχήμα λουκάνικου και τα αφήνουμε για 30 λεπτά.
Ζεσταίνουμε την βαφλιέρα και ψήνουμε.



Σερβίρονται σκέτες ή με μαρμελάδα ή σαντιγύ ή λιωμένη σοκολάτα ή ότιδήποτε λιγουρεύεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: