Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ


Σήμερα θα κάνουμε επιτέλους ένα γλυκάκι που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των custard.
Αυτές οι κρεμούλες είναι βασικά ένα μείγμα από αυγά ή κρόκους,γάλα ή κρέμα γάλακτος ή και τα δύο και ζάχαρη.
Η κρέμα καραμελέ αποτελείται από ένα μείγμα που αποτελείται από γάλα, αυγά, κρόκους, ζάχαρη, άρωμα βανίλιας, μία επίστρωση από καραμέλα και ψήνεται σε μπαίν μαρί.
Άλλοι τύποι custard είναι η κρέμα ζαχαροπλαστικής, η creme anglaise, η sabayon, η creme brulee.(Πληροφορίες από την Larousse Gastronomique)

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

ΣΥΝΤΑΓΗ (για 4 φόρμες των 125ml)
για την καραμέλα
100γρ ζάχαρη
60ml νερό
για την κρέμα
500ml γάλα
2 αυγά
4 κρόκοι
115γρ ζάχαρη
άρωμα βανίλλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαλύουμε τη ζάχαρη. Στη συνέχεια αυξάνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το μείγμα να πάρει το σκούρο χρώμα της καραμέλας χωρίς να ανακατέψουμε.
Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στις φόρμες και γρήγορα κάνουμε το μείγμα να καλύψει τον πάτο τους.
Εν τω μεταξύ όσή ώρα έτοιμάζεται η καραμέλα ετοιμάζουμε τήν κρέμα.
Βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους ,τη ζάχαρη και το άρωμα βανίλλιας σε ένα μπώλ και ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό και ρίχνουμε στο μπώλ με τα αυγά ανακατεύοντας απαλά.Γεμίζουμε τις φόρμες με το μείγμα
Τοποθετούμε τις φόρμες σε βαθύ ταψί, γεμίζουμε με νερό το ταψί ώστε να φτάνει μέχρι την μέση από τις φόρμες και ψήνουμε στους 170οC 40-50 λεπτά.(Προσέχουμε ώστε το νερό στο ταψί να μην αρχίσει να βράζει) Βγάζουμε τις φόρμες τις αφήνουμε να κρυώσουν και στην συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο.
(συνταγή από το βιβλίο Le Cordon Bleu complete COOKING TECHNIQUES της Jeni Wright και Eric Treuille)

Δεν υπάρχουν σχόλια: