Τρίτη, 6 Μαρτίου 2007

......ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ, ΨΩΜΑΚΙ !!!!!!


Πριν από 3-4 μήνες έχοντας την επιθυμία να φτιάξω το δικό μου ψωμί, άρχισα να ψάχνω για συνταγές.
Εφτιαξα το δικό μου προζύμι, προσπάθησα να φτιάξω κόρα κριτσανιστή ψήνοντας το ψωμί.
Κατέληξα βέβαια σε σχετικά καλά αποτελέσματα αλλά δεν ήμουν πλήρως ικανοποιημένη.
Δεν ήμουν ικανοποιημένη κυρίως για δύο λόγους:
1. το ψωμί μου δεν είχε ωραία κόρα
2. χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να το ετοιμάσω
Εκεί που άρχισα να απογοητεύομαι και αποφάσισα να συμβιβαστώ, διάβασα ένα άρθρο του MARK BITTMAN στους New York Times στη μόνιμη στήλη του που ονομάζεται THE MINIMALIST (κάθε Πέμπτη).
Το άρθρο ήταν ακριβώς η συνταγή για το τέλειο ψωμί ... χωρίς ζύμωμα και χωρίς χρόνο, η τέλεια κόρα !
Το μυστικό είναι ότι τo ψωμί ψήνεται σε πολύ καυτό φούρνο μέσα σε μία επίσης πολύ καυτή γάστρα με κλειστό καπάκι.
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ
430γρ (3 κούπες**) αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
1/4 κουταλιά του γλυκού*** ξηρή μαγιά
1 1/4 κγ αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
345 γρ (1 1/2 κούπα) νερό σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Aνακατεύουμε τα υλικά σε ένα ευρύχωρο σκεύος και το μίγμα που προκύπτει είναι αρκετά υγρό ( κολλάει στα χέρια ). Στη συνέχεια το αφήνουμε σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 18 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα προκύπτει ένα ζυμάρι με φουσκαλίτσες στη επιφάνεια.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά το φούρνο μαζί με τη γάστρα στους 250 C.
Στη συνέχεια με προσοχή αλευρώνουμε τα χέρια μας ή ένα βαμβακερό πανί (με προσοχή γιατί η ζύμη μας κολλάει) τοποθετούμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε όπως ένα φάκελο και την τοποθετούμε γρήγορα στη γάστρα, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Αυτό που προκύπτει είναι εκπληκτικό...

* ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
** και *** εννοείται δοσομετρική κούπα και δοσομετρικό κουταλάκι

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε αλεπουδάκι, τι ψωμί είναι αυτό...Μήν ξεχάσεις να δώσεις και στον μπαμπά σου λίγο. Χαίρεται πολύ. Μπορείς να ρίξεις και σουσάμι ή σπόρια στο επάνω μέρος ? Το λαδώνεις το πάνω ? Η αλεπού...

Katerina είπε...

Μπορείς να βάλεις σουσάμι ή ακόμη και σπόρια.....δεν το λαδώνω..........Ποιος είναι?????
Μαμά εσύ????

soyunabroma είπε...

Το ζυμάρι ετοιμάζεται 18 ώρες πριν...

Για κάποιον/α που δουλεύει πλήρες οκτάωρο 9-5, γυρνάει στο σπίτι κατά τις 6, πίνει πρώτα κανα καφέ, χαλαρώνει λίγο στον καναπέ μισοδιαβάζοντας ένα βιβλίο, περιμένοντας τον/την σύντροφό του να γυρίσει στο σπίτι (αν έχει, σύντροφο ή σπίτι), και έπειτα από περίπου δύο ώρες αποφασίζει να μπει στην κουζίνα και να ανάψει φούρνο, να φορέσει ποδιά, να ετοιμάσει το βραδυνό κτλ, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να έχει ετοιμάσει το ζυμάρι από την προηγούμενη μέρα, περίπου στις 2 τα μεσάνυχτα, ίσως και αργότερα, δηλαδή να έχει πάει για ύπνο, να βάλει το ξυπνητήρι στη 1,να αρχίσει την προετοιμασία των υλικών, ήσυχα για να μην σηκωθεί όλο το σπίτι στο πόδι και ύστερα πάλι να πάει για ύπνο και το πρωί που θα σηκωθεί να το θυμάται σαν έναν άσχημο εφιάλτη...
Αγαπητή κα Κατερίνα, θα πρότεινα να λέγατε ότι η συνταγή αυτή είναι κατάλληλη για εκτέλεση μετά από μια σύντομη έξοδο το Σαββατόβραδο (η οποία λόγω πολυκοσμίας είναι συνήθως και αποτυχημένη) οπότε η ενασχόληση με την παρασκευή του ζυμαριού θα λειτουργούσε θεραπευτικά - αγχολυτικά για την υπόλοιπη βραδιά και την επόμενη μέρα... Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι το ψωμί σας έχει υπέροχη γεύση (και να φανταστείτε ότι κρίνω μόνο από την όψη) αλλά θα το προτιμούσα λίγο πιο αφράτο! Αλλά μάλλον μόνο μια δοκιμή θα με πείσει...

Katerina είπε...

Λοιπόν κοίταξε να δεις soyunabroma τα πραγματα είναι πολυ πιο απλά από όσο νομίζεις.......μην είσαι αρνητική ........βάλε το ζυμάρι κάποια στιγμή να στέκεται.....και την άλλη μέρα χωρίς να είναι απαραίτητο να χρονομετράς, μετά τις 5 το απόγευμα που γυρνάς από τη δουλειά, άναψε τον φούρνο και αστον να ζεσταίνεται.......
μετά ρίξε μέσα την ζύμη και άσε την να ψήνεται...
Ο χρόνος των 18 ωρών δεν είναι περιοριστικός....μπορείς να περιμένεις 12-15-18-20 ή ακόμη και 24 ώρες...όσο περισσότερο περιμένεις τόσο καλύτερα για την γεύση....καλή ιδέα είναι να τριπλασιάσεις την δοσολογία και έτσι να έχεις ψωμί για περίπου 10-15 ημέρες....πιο αφράτο γίνεται εάν βάλεις μόνον άσπρο αλέυρι για όλες τις χρήσεις....Την ζύμη δεν την ζυμώνουμε απλά ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά μας....η γεύση του όντως είναι πολύ ωραία, γιατί η αναμονή των 18 ωρών επιτρέπει την ανάπτυξη ζυμομυκήτων......

elie είπε...

Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή που παρουσιάζεις και θέλω να τη δοκιμάσω. Το θέμα μου είναι η αντιστοιχία δοσομετρικής κούπας - γραμμαρίων. Ξέρω ότι 1 κούπα αλεύρι ζυγίζει 125 γραμμάρια. Η αντιστοίχιση που δίνεις όμως δεν βγαίνει. Τι παίζει? Να βασιστώ στα γραμμάρια που δίνεις ή στην ογκομέτρησή σου (κούπες)?
Ευχαριστώ

Κατερίνα είπε...

@ellie
bale ta grammaria.....mporei na exoyme diaforetikes ogkotrikes koupes

elie είπε...

Ευχαριστώ!
Εγώ χρησιμοποιώ την δοσομετρική κούπα του αμερικάνικου συστήματος (όγκος 240ml)
Θα δοκιμάσω πολύ σύντομα το ψωμάκι και θα αφήσω νέο σχόλιο!

Κατερίνα είπε...

@elie
λοιπόν και εγώ τέτοια δοσομετρική κούπα χρησιμοποιώ.....τελικά το πρόβλημα ήταν η πρωτότυπη συνταγή όπου έδινε λάθος στοιχεία με δοσομετρικές κούπες...και στη συνέχεια δόθηκαν οι σωστές δοσολογίες σε γραμμάρια...Η συνταγή είναι από τον Mark Bittman που κάθε Πέμπτη αρθρογραφεί στους New York Times και δίνει και βιντεάκια με τη συνταγή εάν θέλεις ψάξε το βιντεάκι με το ψωμί ...λίνκ δεν μπορώ να σου δώσω γιατί δεν το θυμάμαι...θα το ψάξω
Τα λέμε

Κατερίνα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κατερίνα είπε...

@ellie
έβαλα λινκ στο THE MINIMALIST!
Δες το βίντεο

elie είπε...

Το έχω ήδη φτιάξει, δεν είχα δει τα σχόλιά σου εδώ, μέχρι σήμερα που μπήκα να γράψω τις εντυπώσεις μου (θα το δω με ησυχία το βιντεάκι κάποια στιγμή).
Το ψωμί πέτυχε πολύ! Η κόρα του είναι όντως απίστευτη. Το έκανα μισό μισό με ολικής. Θέλει λίγη μαεστρία κατά τη μεταφορά του στη γάστρα αλλά... βολεύεται. Επίσης όποιος το δοκιμάσει να μην τρομάξει με το πόσο κολλάει η ζύμη και βάλει παραπάνω αλεύρι. Τα πράγματα είναι όπως τα λέει η Κατερίνα.
Εγώ θα το ξανακάνω (εναλλάξ με το προζυμένιο που ήδη κάνω και μας αρέσει επίσης πολύ).

Το μόνο αρνητικό είναι ότι όταν έβγαλα την καυτή γάστρα και την ακούμπησα στο μάτι της κουζίνας για να βάλω μέσα το ζυμάρι... άκουσα ένα κραααακ, και ράγισε. Μόνο για ψωμί κάνει πια, οτιδήποτε άλλο νομίζω ότι θα τρέξει... Αλλά αναρρωτιέμαι πού θα έπρεπε να την έχω ακουμπήσει (δεν την άφησα δα και σε μάρμαρο να πεις για διαφορά θερμικρασίας...). Τεσπά, πολλά είπα.

panther03 είπε...

Το ψωμάκι είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!! Το ξεκίνησα Σάββατο το έψησα Κυριακή και τη δευτέρα το βράδυ είχε φύγει όλο. Την επόμενη φορά θα διπλασιάσω τη δόση!! Παρεμπιπτόντως, έφτιαξα και τα μπισκότα με τη σοκολάτα. Άλλη μεγάλη επιτυχία (100.000 δίσκοι!!!) Ο γιος μου ο μικρός τα "κατεβάζει" 3-3. Επόμενη απόπειρα προσεχώς, με αντικείμενο "κριτσίνια" !! Να είσαι καλά.
Γιώργος (http://mpalos.blogspot.com)

Ανώνυμος είπε...

18 ωρες δεν ειναι υπερβολη

Ανώνυμος είπε...

Μην το φαει ανεις το δωκιμασα και ειναι απαισιο

Ανώνυμος είπε...

Μολις το εφαγα επαθα σλουλικοηδειτιδα