Τρίτη 13 Μαρτίου 2007

ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ



Γενικά το στιφάδο είναι ένα παρεξηγημένο φαγητό, θεωρείται πολύ βαρύ φαγητό ενώ κανονικά δεν είναι.
Σε αυτήν την συνταγή το δύσκολο κομμάτι είναι να καθαρίσεις τα κρεμμυδάκια, ειδικά εάν χρησιμοποιείς κοκκάρια. Κοκκάρι είναι το μικρό κρεμμύδι που είναι αυτό που κατεξοχήν χρησιμοποιείται για στιφάδο. Εάν το χρησιμοποιήσετε, για να διευκολυνθείτε στο καθάρισμα, πρώτα ρίξτε τα κρεμμυδάκια μέσα σε καυτό νερό και αφήστε τα για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίξτε τα σε κρύο νερό.

ΥΛΙΚΑ
1/2 ΚΙΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΚΟΚΚΑΡΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ
1/2 ΚΙΛΟ ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1 ΚΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ
2 ΚΣ ΖΑΧΑΡΙ
3-4 ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΠΑΧΑΡΙ
1-2 ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ
ΑΛΑΤΙ
ΠΙΠΕΡΙ
ΛΙΓΗ ΚΑΝΕΛΛΑ ΣΚΟΝΗ
1/2 ΚΟΥΠΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
2 ΚΟΥΠΕΣ ΝΕΡΟ
1/2 κουπα κρασί κόκκινο (προεραιτικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε το λάδι μέσα στην πλατιά και ρηχή κατσαρόλα που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της.
Αφού κάψει το λάδι ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι και τη ζάχαρη.
Αφού καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια μας ρίχνουμε τις μικρές καθαρισμένες σουπιές, σβήνουμε με το κρασί. Αφού απορροφηθεί ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχαρικά, το νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για τουλάχιστον μία ώρα με κλειστό καπάκι. Όταν δούμε ότι το φαγητό έχει χυλώσει το βγάζουμε από την φωτιά.
αντί για κοκκάρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά κρεμμύδια χοντροκομμένα, απλά δεν είναι το ίδιο νόστιμα
αντί για μικρές σουπιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια μεγάλης σουπιάς
το ίδιο φαγητό γίνεται ακόμη και αν αντί για σουπιές χρησιμοποιήσουμε πατάτες ή ακόμη και μανιτάρια.
Εγώ το συνόδευσα με τηγανιτές πατάτες.......
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το καραμέλωμα των κρεμμυδιών είναι απαραίτητο?
Εάν χρηστιμοποιήσω γάστρα, τα βάζω όλα μαζί απο την αρχή?
Πάντωσ φαίνεται πολύ ορεκτικό....