Σάββατο, 31 Μαρτίου 2007

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

Αυτή η συνταγή μυρίζει Κρήτη, τα τρία συστατικά της είναι ελαιόλαδο, ρακή, χόρτα και αλεύρι.
Ποοολύυυ νόστιμο αλλά και νηστήσιμο.
ΣΥΝΤΑΓΗ
υλικά για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ νερό
30 γρ ελαιόλαδο
10 γρ χυμό λεμονιού
10 γρ ρακί
10 γρ αλάτι
υλικά για τη γέμιση
χόρτα βρασμένα και καλά στραγγισμένα
λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία λεκάνη το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακί και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ώστε να πάρουμε μία μαλακή ζύμη που να μοιάζει στην υφή με τον λοβό του αυτιού.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Πρέπει να ανοίξουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο, το οποίο κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια .
Τα κομμάτια αυτά γεμίζουμε με μικρή ποσότητα χόρτων, κλείνουμε σε σχήμα φακέλλου και τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
  • Η δοσολογία στη συνταγή είναι για 10-15 μικρά πιττάκια, εάν θέλετε λιγότερα κάντε την μισή δόση.
  • Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε και αλλά μυρωδικά όπως πχ άνηθο.
  • Για γλυκά πιττάκια μπορείτε να πασπαλίσετε το λεπτό φύλλο με λίγη ζαχαρίτσα και καρυδάκια τριμμένα να κλείσετε σαν φάκελλο και να τηγανίσετε.
(μικρή διασκευή από το βιβλίο "Γεύσεις Ζαρού" από το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού)

3 σχόλια:

dimitris-r είπε...

Ωραιότατη φαίνεται η συνταγή.
Πώς το είπατε εκείνο: "να μοιάζει η υφή της ζύμης με τον λοβό του αυτιού"...; Τέλειο!

dimitris-r είπε...

Α! και το μπλογκ σας μου άρεσε, έκανα λίγες βόλτες.
Καλές και πετυχημένες μαγειρικές εύχομαι!

Κατερίνα είπε...

@dimitris-r
ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου σχόλια
ελπίζω να τα ξαναπούμε