Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007

ΚΕΙΚ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Πραγματικά, δεν περίμενα το κέικ αυτό να προκύψει τόσο νόστιμο.
Το έφτιαξα για να τρατάρω μία φιλενάδα που με επισκέφτηκε μετά του μωρού της ένα πρωινό.
Έχει πολύ πλάκα η πρώτη της αντίδραση όταν της είπα ότι είναι νηστήσιμο.
<<ΜΠΛΙΑΧ!>>
Αυτό είπε και πρόσθεσε: <<Καλά χωρίς βουτυράκι, αβγουλάκι, γαλατάκι, τι γεύση θα έχει ;>>
Αφού ψήθηκε, της έκοψα ένα κομμάτι και το τσάκισε μέσα σε χρόνο ντε τε.
Λοιπόν ιδού η συνταγή:
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ
240 ml λάδι (καλό)
220 γρ ξάχαρη
100 γρ ψιλό σιμιγδάλι
120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού(κγ) μπέικιν πάουντερ
300 γρ καρύδια τριμμένα σε μορφή πούδρας
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι βιολογικό
1/2 κγ κοφτό μοσχοκάρυδο
1 φλυτζάνι (250 ml) ζεστό νερό
ζάχαρη άχνη ή μαρμελάδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη (εκτός από το νερό) τα χτυπάμε στο μίξερ και προσθέτουμε, ενώ χτυπάμε,
το νερό.
Όταν ενωθούν καλά τα υλικά αδειάζουμε σε φόρμα του κέικ, που την έχουμε αλείψει με λάδι, και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
Ψήνουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Χρειάζεται περίπου μία ώρα ψήσιμο. Όταν το ξεφουρνίσουμε το αφήνουμε στη φόρμα για 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη ή με μαρμελάδα.
(Η συνταγή είναι διασκευή από το βιβλίο της ΕΥΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑ <<Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας>> εκδ.Καστανιώτη)
ΓΕΥΣΗ ΜΟΥΡΛΙΑ!

3 σχόλια:

Εύη είπε...

Κατερίνα μου καλησπέρα,

Από κάπου - δεν θυμάμαι όμως που - είδα link για το μπλογκ σου και μπήκα. Περιτό να σου πω ότι γενικώς έχω ενθουσιαστεί με τις μαγειρικές σου ικανότητες και οικογενειακές στιγμές. Να είστε γεροί εύχομαι και ευτυχισμένοι !!!

Μια ερώτηση για το κεκάκι αυτό.
Ελαιόλαδο υποθέτω χρησιμοποίησες έτσι ?

Εύη / Αθήνα

Κατερίνα είπε...

ωραίο κρητικό ελαιόλαδο χρησιμοποίησα και το κέικ έγινε περίφημο.....

Κατερίνα είπε...

@εύη
....και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
ελπίζω να ξανασυναντηθούμε στο μπλόγκ μου!