Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Στο σπίτι με τον Γιώργο αποφασίσαμε να νηστέψουμε για 2 εβδομάδες.
Τρελλαίνομαι για θαλασσινά, για λαχανικά και όλα τα νηστήσιμα!!!!
Ζήτω η αποχή από τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, από τα βούτυρα και τις τοξίνες.
ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΩΡΑ
(Σε αυτήν την απόφαση έπαιξε ρόλο μία συνωνόματη φίλη που μας επισκέφθηκε το Σάββατο)

ΣΥΝΤΑΓΗ (για 5-6 άτομα)
1 1/2 - 2 κιλά χταπόδι καθαρισμένο
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
λίγο αλάτι
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού μελάσσα ή ζάχαρη
5-6 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 πρεζίτσα κανέλλα
125 ml κρασί κόκκινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα μαζί με 1 φύλλο δάφνης και λίγους κόκκους πιπεριού και κόκκους μπαχάρι σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί και κλείνουμε το καπάκι.
Βράζουμε το χταπόδι με σκεπασμένο καπάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Όταν μαλακώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε αφαιρούμε τις πέτσες του για να γίνει πιο ευπαρουσίαστο. Κρατάμε το ζουμί όπου έβραζε το χταπόδι.
  • Αν θέλουμε και έχουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
  • Αν θέλουμε να φάμε χταπόδι και δεν έχουμε χρόνο να το ετοιμάσουμε, αγοράζουμε μία ωραία κονσερβίτσα με χταπόδι και συνεχίζουμε.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας και εν συνεχεία το
ζουμί από το χταπόδι.
Αφήνουμε να βράσει καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μακαρονάκι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να γίνει.
Προς το τέλος, προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Πρέπει το φαγητό να μείνει ζουμερό.
(Η συνταγή είναι διασκευή από το βιβλίο <<Σαρακοστιανά>> εκδ.ΑΚΡΙΤΑΣ)

1 σχόλιο:

soyunabroma είπε...

Θα νηστέψετε για 2 βδομάδες;
Εμένα με ρωτήσατε;
Μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε;
Δεν λέω, καλά τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, τα λαχανικά και τα όσπρια, αλλα μια κουβέντα είπαμε κι εμείς, κα Κατερίνα, σε προηγούμενο ποστ και εσείς το πήρατε πολύ ζεστά! Ακούστε τι θα γίνει: Νηστέψτε για μια βδομάδα, από σήμερα ας πούμε μέχρι την άλλη Τετάρτη (που είναι και Μεγάλη και πιάνεται σαν δυο μέρες). Μετά από το διάστημα αυτό, επειδή όλο και κάποιο φιλοξενούμενο θα έχετε, επιστρέφετε σε αυτά τα αστραφτερά μενού που μας έκαναν να τρέχουν τα σάλια τις προηγούμενες μέρες...
Και έτσι όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι, κι εσείς που αντλείτε ευχαρίστηση από την παρασκευή των εξαίσιων εδεσμάτων αλλά και οι φιλοξενούμενοί σας, των οποίων ο ουρανίσκος ξυπνάει κάθε μέρα με τη σκέψη και την αδημονία της δοκιμής των συνταγών σας!