Δευτέρα, 23 Απριλίου 2007

ΑΓΚΙΝΑΡΟΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΝΤΕΡΜΠΙΓΙΕ- KΡΗΤΗ 2

Αυτήν την εποχή στην Κρήτη βρίσκεις παντού στα μανάβικα χλωρά κουκιά και αγκινάρες (άγριες και μη) .
Με αυτές τις πρώτες ύλες μπορεί να παρασκευαστεί ένα από τα κλασσικά κρητικά πιάτα, τα αγκιναροκούκια.
Με τη θεία Ρούλα φτιάξαμε αυτό το πιάτο και μετά γλείφαμε τα δάχτυλα μας.

ΑΓΚΙΝΑΡΟΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΝΤΕΡΜΠΙΓΙΕ


ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρά κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρά κομμάτια (λευκά και πράσινα μέρη)
1 κιλό φρέσκια κουκιά, αποφλοιωμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
6-8 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες ή κατεψυγμένες
1 καρότο καθαρισμένο ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι
1 κοφτή κουτάλια της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χυμό από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετήσουμε σε σκεύος με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν (φωτογραφία 1) και αποφλοιώσουμε τα κουκιά ξεκινάμε βάζοντας το λαδάκι σε μία κατσαρόλα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1


Αφού κάψει το λαδάκι ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαραθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κουκιά, το καρότο, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζονται και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά (Φωτογραφία 2).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2


Μετά το δεκάλεπτο τοποθετούμε τις καθαρισμένες αγκινάρες με το καπελλάκι τους προς τα πάνω και τον άνηθο και αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες (Φωτογραφία 3).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3

Χτυπάμε το αλεύρι και το χυμό λεμονιού μαζί(ΝΤΕΡΜΠΙΓΙΕ). Προσθέτουμε μία γεμάτη κουτάλα από τους χυμούς της κατσαρόλας στο μείγμα αλευριού-λεμονιού σε αργή, σταθερή ροή, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Χύνουμε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα, την κουνάτε ώστε το μείγμα να απλωθεί παντού ομοιόμορφα και αφήνετε να σιγοβράσει ώσπου να πήξει η σάλτσα, για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
@Είναι γεγονός ότι οι φρέσκιες αγκινάρες είναι πολύ πιο νόστιμες από τις κατεψυγμένες.
@Ενας τέλειος μεζές με ρακί είναι φετούλες φρέσκιας καθαρισμένης αγκινάρας με χυμό λεμονιού, λαδάκι,αλατάκι και πιπεράκι.
@Εάν τα κουκιά είναι πολύ τρυφερά μπορούμε να μαγειρέψουμε και τα κελύφη τους.

1 σχόλιο:

soyunabroma είπε...

Καλά κα Κατερίνα, πλάκα με κάνετε;
Η πραγματικά κρητική συνταγή δεν έχει καρότα! Όλα κι όλα.
Να δω σήμερα ή αύριο τι θα μας ετοιμάσετε με την ευκαιρία του εορτασμού του στεφανιού σας... (Το στεφάνι μου στην Κρήτη είναι ο σύζυγος για όσους δεν εννόησαν).
Εις το επανιδείν.