Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥΡΛΟΥ

Επιτέλους βγήκαν τα αγαπημένα μου λαχανικά....κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες.
Επειδή στο σπίτι μας τρώμε μόνο εποχικά λαχανικά (δεν είναι παράλογο να τρώμε ντομάτες και μελιτζάνες μέσα στο καταχείμωνο;) περιμένω πως και πως να βγούνε στην εποχή τους.
Για το τουρλού της φωτογραφίας έκοψα πατάτες και κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο, έκοψα ντοματούλες , 1 κρεμμύδι , μία πιπεριά σε λεπτές φετούλες και μία σκελίδα σκόρδο.
Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από το μέγεθος του ταψιού που θα γεμίσουμε.
Ρίχνουμε λαδάκι στον πάτο του ταψιού και τοποθετούμε σε στρώσεις ενάλλάξ τα λαχανικά μας ρίχνοντας σε κάθε στρώση και λίγο ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λαδάκι.
Όταν τελειώσουν οι στρώσεις στο πάνω μέρος τοποθετούμε ροδέλες ντοματούλας και ψιλοκομμένη πιπεριά και τρίβουμε λίγο παρμεζάνα ή κάποια αξιόλογη γραβιέρα (πχ Νάξου) και ψήνουμε αρχικά σκεπασμένο το φαγητό στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στο τέλος ψήνουμε για λίγο το φαγητό ξεσκέπαστο να πάρει χρώμα.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα οπότε μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε λαχανικά.
Το κόψιμο σε λεπτές φετούλες βοηθάει να γίνουν γρήγορα και κάπως διαφορετικά από το κλασσικό τουρλού στην κατσαρόλα.
Αυτά λοιπόν ένα υγιεινό , ελαφρύ και γεμάτο χρώματα και αρώματα πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: