Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ

Δυστυχώς δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία όσο το γιαούρτι ήταν μέσα στο βάζο!
Ενα έχω να πω .....πεντανόστιμο και φτιαγμένο από τα χεράκια μου.
Βρήκα από το οικολογικό αγρόκτημα που επισκέπτομαι συχνά πυκνά 0,5 λίτρο κατσικίσιο γαλατάκι.
Τι να το κάνω για να φτουρήσει;
Γιαουρτάκι.
Ανοιξα τα βιβλία μου και τις σημειώσεις μου και βρήκα την συνταγή.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
1 λίτρο γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γάλα του σούπερ μάρκετ)
1/2 κούπα γιαούρτι παραδοσιακό (αυτό με την πέτσα)-μαγιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το γάλα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνουμε στην φωτιά μέχρι να πάρει την πρώτη βράση.
Κλέινουμε την φωτιά και αφήνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 45-55 βαθμούς κελσίου (για όσους έχουν θερμόμετρο κουζίνας) ή αλλιώς μέχρι να μπορούμε να βάλουμε τομικρό δάχτυλάκι στο γάλα και να μετράμε αργά μέχρι το 10 χωρίς να καούμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι-μαγιά και ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα καλά.
Τοποθετούμε σε πήλινο ή γυάλινο μπώλ και αφήνουμε ακούνητο στο φούρνο στους 50 βαθμούς κελσίου για 3-4 ώρες ή αλλιώς σε ζεστό περιβάλλον τυλιγμένο με κουβέρτες. Αν δούμε ότι είναι νερουλό το μίγμα μετά από 3 ώρες , αφήνουμε και άλλο χρόνο στον φούρνο ή κάτω από τις κουβέρτες .
Στη συνέχεια τοποθετούμε για μία νύχτα τουλάχιστον στο ψυγείο ξεσκέπαστο το μπωλ με το γιαούρτι χωρίς να το κουνήσουμε.
Μετά βλέπουμε τι φτιάξαμε, θαυμάζουμε το δημιούργημα μας και ορμάμε.
Διατηρείται για 7-10 ημέρες στο ψυγείο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: