Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007

MANIΤΑΡΙΑ



Λατρεύω τα μανιτάρια.....ειδικά την εποχή τους που βρίσκεις όχι μόνο τα συνηθισμένα άσπρα μανιτάρια(champignon de Paris), αλλά και άλλες ποικιλίες από τα καλλιεργούμενα μανιτάρια όπως, πορτομπέλο, πλευρώτους(Pleurotus ostreatus).
Τι είναι όμως στην πραγματικότητα ένα μανιτάρι???? Είναι πολύ απλά ένας μύκητας που ευδοκιμεί σε υγρά και σκιερά μέρη είτε μέσα σε δάση είτε σε λιβάδια όπου το έδαφος είναι πλούσιο σε χούμο.
Ένας μύκητας είναι ένα φυτό που δεν έχει χλωροφύλλη και δεν έχει άνθη. Περίεργο έτσι??
Και όμως τα μανιτάρια είναι πεντανόστιμα και όσοι παρακολουθείτε το μπλόγκ μου θα έχετε παρατηρήσει ότι τα χρησιμοποιώ πολύ συχνά στις συνταγές μου. Τα αγαπημένα μου μανιτάρια είναι τα PORTOBELLO.
H φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο.
Τα μανιτάρια εκτός από πολύ νόστιμα είναι και πολύ θρεπτικά.
Σε 100γρ ψημμένα πορτομπέλο τα 88,9γρ είναι νερό, τα 4,27γρ είναι πρωτείνες, τα 0,75 γρ είναι λιπίδια και τα 4,91γρ είναι υδατάνθρακες.
Από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει το κάλλιο έχει τη δεσπόζουσα θέση με 521mg/100gr ψημμένου μανιταριού.
Από θερμίδες τα 100γρ έχουν 35kcal!!!!!(Στοιχεία από το αμερικάνικο υπουργείο γεωργίας)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΨΗΤΑ PORTOBELLO (για 3-4 άτομα ως συνοδευτικό)
Ενα πακέτο 500γρ μανιτάρια
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου.
Καθαρίζουμε απαλά με ένα υγρό πανάκι την επιφάνεια των μανιταριών και αφαιρούμε προσεκτικά το κοτσάνι τους.
Λαδώνουμε τα μανιτάρια και τοποθετούμε(με την κοίλη πλευρά τους προς τα κάτω) με ένα ταψάκι στο φούρνο για 3-4 λεπτά, στην συνέχεια αλλάζουμε πλευρά και ψήνουμε 3-4 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Του ταιριάζουν και μυρωδικά όπως το θυμάρι.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε σύ πολύ ωραία φαίνονται... σκόρδο να βάλω ?

Naf είπε...

Εγώ τα τηγανίζω με σκόρδο και στο τέλος προσθέτω και φρεσκοκομμένο μαϊντανό...slourp!Τα portobello ειναι όντως πεντανόστιμα!!
Το Blog σου είναι super yammy!Συγχαρητήρια.θα συνεχίσω να το επισκέπτομαι για να πέρνω ιδέες!

Κατερίνα είπε...

Αγαπητή naf ευχαριστώ γαι τα καλά σου σχόλια.....επίσης μπορείς να προτείνεις μελλοντικές θεματικές.....