Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007

MAΡΕΓΚΕΣ-ΦΡΑΟΥΛΕΣ-ΣΑΝΤΙΓΥ

Είναι ένα γλυκάκι ελαφρύ με έντονη την παρουσία της φράουλας.
Ας μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο η φράουλα είναι στην καλύτερη εποχή της.
Το γλυκάκι αυτό αποφάσισα να το κάνω γιατί μου είχαν περισσέψει 3 ασπράδια και το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό όποτε μου περισσεύουν ασπράδια, είναι οι μαρέγκες.
Τους 3 κρόκους τους χρησιμοποίησα για τη σως ολλαντέζ που έφτιαξα για το μοσχαρίσιο φιλέτο.
Πρέπει στο σημείο αυτό να πω ότι είναι εύκολο γλυκό γιατί :
  1. μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη σαντιγύ
  2. μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες μαρέγκες
  3. για τις φράουλες τι να πω;
Το μόνο που χρειάζεστε από κει και πέρα είναι να κόψετε τις φράουλες σε φέτες.
Τη μισή ποσότητα από τις φράουλες τη βάζετε σε σκεύος με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ξύδι βαλσαμικό, τις πολτοποιείτε με ένα πηρούνι και αφήνετε το μίγμα για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Λίγο πριν σερβίρουμε αναμιγνύουμε σαντιγύ με πολτοποιημένες φράουλες.
Σε ένα ποτήρι σερβιρίσματος βάζουμε εναλλάξ στρώσεις από σπασμένες μαρέγκες-πολτοποιημένες φράουλες με σαντιγύ-φέτες από φρέσκες φράουλες και τέλος προσθέτουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ.
Τέλειο και τελείως ανοιξιάτικο.

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
12 μαρέγκες μικρές
500 γρ σαντιγύ
1 κσ ζάχαρη
250 γρ φράουλες
1 κγ ξύδι βαλσαμικό
1 χούφτα αμύγδαλα φιλέ καβουρντισμένα προεραιρετικά

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας με τις μαρέγκες ορίστε η βασική συνταγή
για να τις ετοιμάσετε μόνοι σας.
ΥΛΙΚΑ για μαρέγκες (για 6 μερίδες)
Ασπράδια από 3 αβγά
150 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 οC.
Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με λαδόκολλα.
Με το μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει η μαρέγκα.
Αυτό έχει γίνει όταν μπορούμε να γυρίσουμε ανάποδα το σκεύος χωρίς να πέσει η μαρέγκα.
Στη συνέχεια βάζουμε το μίξερ σε μεγαλύτερη ταχύτητα και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά ζάχαρη και αλάτι και συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε με το μίξερ για περίπου 6-8 λεπτά.
Το μίγμα μας θέλουμε να είναι ομοιογενές (να μην νιώθουμε κόκους ζάχαρης), σταθερό και κολλώδες.
Βάζουμε 6 μεγάλες κουταλιές στη λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Στη συνέχεια βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν οι μαρέγκες.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

3 σχόλια:

Eva είπε...

Προτείνω να αφιερωθεί το γλυκάκι στη σημερινή εορτάζουσα της οικογένειας που ακούει στην προσφώνιση "θειούλα", "θεία Ρουλία" και δε συμμαζεύεται... :Ρ (Δε σας λέω πώς τη λέω εγώ, γιατί θα βάλετε τα γέλια) :D Να τη χαιρόμαστε! (Έχουμε και γιορτές τώρα το Μάη, γενέθλια, γιορτές-θα βαρεθούμε να ευχόμαστε). Φιλάκια πολλά σόι!

oneiromageiremata είπε...

Άγγιξες το ευαίσθητο σημείο μου: μαρέγκες....

Κατερίνα είπε...

@ eva
αφιερωμένο λοιπόν εξαιρετικά στην εορτάζουσα αγαπημένη μου θεία Ρούλα!!!!
@oneiromageiremata
τώρα που ξέρω το ευαίσθητο σου σημείο θα επανέλθω δριμύτερη με μαρεγκοειδή!!