Τετάρτη, 2 Μαΐου 2007

ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ


Λατρεύω τα όσπρια και τα μαγειρεύω τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Μάλιστα όταν δεν έχω σκεφτεί τι θα φάμε βάζω φακή να βράζει και έχω ένα φαγητό σούπερ υγιεινό και θρεπτικό .
Επειδή λοιπόν τα μαγειρεύω πολύ συχνά ψάχνω να βρω και συνταγές διαφορετικές για να μην βαριόμαστε γευστικά αλλά και για να προσαρμόζομαι στις διάφορες εποχές του χρόνου.
Τον χειμώνα η κλασσική φασολάδα με ικανοποιεί πλήρως αλλά το καλοκαίρι;
Ετσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω μία φασολάδα λευκή, λεμονάτη με άρωμα ρίγανης που φτιάχνουν στην Νότια Ελλάδα.

ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για 4 άτομα)
300 γρ φασόλια ξερά μέτρια μουλιασμένα αποβραδίς
νερό χλιαρό
λίγο αλευράκι
χυμός 1-2 λεμονιών
ρίγανη ξερή
1 φλ τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Εχουμε μουλιάσει αποβραδίς τα φασόλια (μέσα σε χλιαρό νερό) και την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα .
Προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει και να είναι και πάνω από αυτά για 2-3 δάκτυλα.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά τόσο ώστε να μαλακώσουν και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη χλιαρό νερό ώστε να μήν στεγνώσει η σούπα κατά το βράσιμο.
Αφού μαλακώσουν τα φασόλια ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και ελαιόλαδο,ρίγανη και στο τέλος ανακατεύουμε το αλεύρι με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε στη σούπα ανακατεύοντας και αφήνουμε στη φωτιά για 3-5 λεπτά για να δέσουν τα υλικά.

Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω ότι τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτείνες, σε διαλυτές φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (μόνο 0.5 γρ λιπαρών και 75 θερμίδες σε 100 γρ βρασμένα φασόλια ).
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης αυξάνουν σταδιακά στο αίμα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης και όχι απότομα και έτσι τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αρα ένα φαγητό με φασόλια είναι πολύ καλό για την υγεία αρκεί να μαγειρεύεται χωρίς πολλά λιπαρά και να καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες.

4 σχόλια:

witch of daffodils είπε...

γειά σας :)
ωραία ιδέα αυτή με τα άσπρα φασόλια. Θεωρείτε το αλέυρι απαραίτητο?
αν δίνατε και καμμιά ελαφρια συνταγή για τα μάυροκόκκινα φασόλια Πρεσπών;)
witch, η οσπριοφάγος

Κατερίνα είπε...

@ witch of daffodils
Το αλεύρι δεν είναι απαραίτητο αν η φασολάδα έχει βράσει σωστά.
Ποια φασόλια εννοείς; Τους ελέφαντες; Πες μου και θα σκεφτώ κάτι.

witch of daffodils είπε...

ναι, είναι μεγάλα σαν γίγαντες και μάλλον πρέπει να λέγονται έτσι.
Είναι πολύ νόστιμα αλλά δεν νομίζω ότι δένουν με τις "κλασσικές" συνταγές..
αν βρεις κάτι, ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Κατερίνα είπε...

@witch of daffodils
λοιπόν σύντομα θα σου προτείνω κάτι!
είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αναφέρεσαι στους ελέφαντες.