Σάββατο, 12 Μαΐου 2007

ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ

Στην Κρήτη στο περιβόλι του θείου Άρη υπήρχε μία λεμονιά γεμάτη με εκατοντάδες μικρά μυρωδάτα λεμονάκια.
Όταν τα είδα αμέσως σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κάνω με αυτά μία συνταγή μαροκινή, που είχα βάλει στο μάτι πολύ καιρό τώρα, αλλά δεν έβρισκα την κατάλληλη πρώτη ύλη.


ΛΕΜΟΝΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
ΥΛΙΚΑ
Λεμόνια αράντιστα μή κερωμένα ωποσδήποτε!
Αλάτι χοντρό
Βραστό νερό
Χυμό 1 λεμονιού
Βάζο Κίλνερ (αυτά που κλείνουν αεροστεγώς) πλυμμένο με καυτό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα λεμόνια μας (ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος του βάζου).
Τα κόβουμε κατά μήκος στα 4, αλλά όχι τελείως, να παραμένουν δηλαδή ενωμένα.
Αν δούμε κουκούτσια τα αφαιρούμε προσεκτικά.
Τα ανοίγουμε προσεκτικά και τοποθετούμε μία κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι, τα ξανακλείνουμε και τα τοποθετούμε σφικτά στο βάζο μέχρι αυτό να γεμίσει.
Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και ρίχνουμε από πάνω λίγο ακόμη χονδρό αλάτι.

Τέλος καλύπτουμε πλήρως τα λεμόνια με βραστό νερό.
Κλείνουμε το βάζο φροντίζοντας να μην εξέχουν τα λεμόνια.
Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3-4 εβδομάδες.
Αν κατά τη διάρκεια εμφανιστεί ένα λευκό στρώμα πάνω από το νερό, απλά το αφαιρούμε.
(Οταν ετοιμαστεί το τουρσί θα κάνω και μία μαροκινή συνταγή).
Αντε καλό Σαββατοκύριακο!

5 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Όταν την κάνεις, αν θες μας την δίνεις και εμάς στο Hungry For Life να την αναδημοσιεύσουμε, εννοείται βέβαια με λινκ και ξεκάθαρη σημείωση ότι είναι δική σου.
Πολύ μου άρεσε το τουρσί σου, ευχαριστώ!

Κατερίνα είπε...

@juanita
έγινε είμαστε σύμφωνοι.
Χαίρομαι που σου άρεσε το τουρσί.

dimitris-r είπε...

Γεια σου ρε Κατερίνα!
Μ' αρέσει αυτή η σημασία στη λεπτομέρεια:
"Λεμόνια αράντιστα μή κερωμένα οπωσδήποτε", όχι τίποτ' άλλο αλλά το'χω δει να συμβαίνει. Το έλεγα κάποτε σε έναν φίλο σεφ όταν του πήγα δικά μου λεμόνια κι έπεσε από τα σύννεφα όταν του εξήγησα τα του κεριού. Γι αυτό και με συχωρείτε αλλά ξύσμα λεμόνι ακούω και με πιάνει ένα μούδιασμα. Ξύσμα κερί με φυτοφάρμακα κι εσάνς λεμονάκι μυρωδάτο μας σερβίρουν!

Αρχοντία είπε...

Καλησπέρα!
Μόλις τώρα σε βρήκα ακολουθώντας ένα σχόλιο της Χουανίτα.
Κι εμένα μ'αρέσουν πολύ οι συνταγές με λεμόνια.
Για το ξύσμα από κερωμένα λεμόνια τί να πώ; Μόνο οτι πλέον και τα φρούτα γυαλίζονται με το που κόβονται από το δέντρο. Εχω δει την ώρα της συγκομιδής στο Πήλιο, να ψεκάζουν τα μήλα στα καφάσια με γυαλιστικό. Ο αγρότης μου είπε οτι αλλιώς δεν πουλιώνται. Για τον εαυτό τους κρατάνε αράντιστα και είναι θολό το φλούδι όπως κόβεται από το δέντρο.

Κατερίνα είπε...

@dimitris-r
κε Δημήτρη χαιρετώ και χαίρομαι όποτε βλέπω τα σχόλια σας...νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά την διαφορά την κάνει η λεπτομέρεια και η ακρίβεια στην έκφραση....ειδικά όταν πρόκειται για περιγραφή συνταγών...
@αρχοντία
χαιρετώ και ελπίζω να ξαναδώ τα σχόλια σου στο μπλόγκ