Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

ΚΕΜΠΑΜΠ ΑΡΝΙΣΙΑ-ΠΙΤΕΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ

Κάθε Σαββατοκύριακο,ειδικά τώρα που καλοκαίριασε, φτιάχνουμε κάτι σε κρεατικό στην ψησταριά.
Επειδή τις προάλλες πέρασα από τον αγαπημένο μου κρεοπώλη και είδα ότι είχε πολύ ωραίο ζυγούρι (είναι το αρνάκι πάνω από 1 έτους) αποφάσισα να αγοράσω λίγο για να φτιάξω τα αγαπημένα μου κεμπάμπ.
Ετσι λοιπόν αγόρασα ένα μπουτάκι, του ζήτησα να μου το ξεκοκκαλίσει και να μου περάσει το κρέας μία φορά από την μηχανή του κιμά.
Το μόνο που πρόσθεσα στον κιμά ήταν αλάτι και πιπέρι και τέλος τον έπλασα επάνω στις ειδικές πλατιές μεταλλικές σούβλες (βρίσκεις εύκολα σε καταστήματα όπως τα Cook Shop).

Aφού τα έψησε ο Γιώργος στην ψησταριά γκαζιού (γιατί το ψήσιμο είναι ανδρική δουλειά) τα συνόδευσα με αράβικες πιτούλες και ψιλοκομμένα μαρουλάκια ντοματούλες και κρεμμύδια.
Εφτιαξα και μία σαλάτα με ψιλοκομένα (σε κυβάκια) ντομάτες, κρεμμύδι, μαρούλι μαζί με σουμάκι, φέτα και κριτσανιστά κομματάκια από αράβικη πιτούλα ,αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Τις αράβικες πιτούλες τις έφτιαξα μόνη μου. Η συνταγή αυτή οδηγεί σε πιτούλες σαν τσεπούλες τις οποίες γεμίζεις με ότι γέμιση θέλεις.


ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ (από το βιβλίο του Mark Bittman "HOW TO COOK EVERYTHING" Εκδόσεις Wiley το οποίο αγόρασα από το amazon.com)
ΥΛΙΚΑ
3 1/2 δοσομετρικές κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλιά του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 δοσ. κούπα νερό + επιπλέον εάν χρειαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε μία ζύμη με τα υλικά μας . Ζυμώνουμε τόσο ώστε να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη με υφή σαν το λοβό του αυτιού.
Αλείφουμε με λάδι την ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες να διπλασιαστεί σε μέγεθος .
Αφού γίνει αυτό πατάμε και ξεφουσκώνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 6-12 κομμάτια φτιάχνοντας μπαλλίτσες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς (πρέπει ο φούρνος να κάψει καλά) και όταν είναι έτοιμος ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλλίτσα ζύμης σε κυκλικό σχήμα διαμέτρου 20 εκ.


Αλευρωμένα τα πιτάκια τα τοποθετούμε στον καυτό φούρνο και σε 2-3 λεπτά αυτά έχουν φουσκώσει οπότε τα βγάζουμε από τον φούρνο. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί θα ξεραθούν. Τα ψήνουμε το πολύ 4 λεπτά.

Πολύ ωραίες και νόστιμες πιτούλες για ωραία σαντουιτσάκια. Μην φοβηθείται να τις κάνετε . Το βασικό είναι να είναι πολύ καυτός ο φούρνος.
Αν δεν σας φουσκώσουν χρησιμοποιήστε τες σαν βάση για πίτσα.
Στην παραπάνω φωτογραφία ο Μαρκούλης με την αράβικη πιτούλα που έφτιαξε ο ίδιος.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα καλημέρα & καλή εβδομάδα!

Ωραία ιδέα οι πιτούλες για σαντουιτσάκια για τα παιδιά !!!! Να σε ρωτήσω για την δοσομετρική κούπα, εννοείς αυτή της κ.Βέφας ?

Ευχαριστώ,
Εύη

Υ.Γ. Να σου ζήσει το κουκλάκι σου!!

Κατερίνα είπε...

@εύη
είναι η κούπα που χωράει μάξιμουμ 250 ml σε υγρά
ευχαριστώ για το κουκλάκι

Elenaki είπε...

Καλή η μαγειρική στο σπίτι, αλλά θα τσακίσουμε κανά γύρο απόψε στον Κώστα; Ανυπομονώ.
Μουτς

Λία Π. είπε...

Πολύ καλή ιδέα, μόλις φτιαχτούν θα σε ενημερώσω!

elie είπε...

Οι πίτες είναι πολύ ωραίες! Βέβαια μοιάζουν πιο πολύ με τις κυπριακές πίτες παρά με τις αραβικές αλλά κάναμε (και κάνουμε) κάτι σάντουιτς... άπαιχτα. Διατηρούνται πολύ ωραία στην κατάψυξη και μας έχουν δώσει γρήγορες λύσεις για κολατσιό. Π.χ. γεμίζοντας την "τσεπούλα" με τυράκια και κάποιο αλλαντικό και ζέσταμα στο φούρνο...
Άσε που έχει φοβερή πλάκα να βλέπεις το ζυμάρι να φουσκώνει στο φούρνο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!!! Η μικρή μου χάζεψε! (κι εγώ δηλαδή...)

Ωραία ιδέα Κατερίνα!