Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2



Το ξέρω ότι είναι λίγο περίεργο που προτείνω τσουρέκι εκτός Πάσχα, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι όλο τον χρόνο πειραματίζομαι σε συνταγές για τσουρέκι μέχρι να καταλήξω στην πιο πετυχήμένη.
Σε προηγούμενο πόστ (περίοδος Πάσχα) είχα προτείνει συνταγή για τσουρέκι από τον Τερκενλή, όμως η σημερινή συνταγή μου πέτυχε τόσο πολύ που νομίζω ότι εάν θα έπρεπε να διαλέξω μία συνταγή θα διάλεγα την σημερινή.
Την συνταγή την βρήκα στο βιβλίο της Μαίρης Ιωάννα Χρυσοπούλου από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ με τίτλο "Τα Γλυκά της Τουρκίας" και είναι πάρα πολύ καλή.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2
ΥΛΙΚΑ (για 4 μεσαία τσουρεκάκια)
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 γρ χλιαρό νερό
20 γρ μαγιά φρέσκια
1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη για την μαγιά
150 γρ ζάχαρη για τη ζύμη
2 αβγά
1 κρόκος αβγού
1/2 κουταλάκι του γλυκού (κγ) μαχλέπι σκόνη
1/4 κγ μαστίχα σκόνη
1/4 κγ αλάτι
125 γρ βούτυρο λιωμένο (εγώ χρησιμοποίησα αγελαδινό)
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει (τουλάχιστον 30 λεπτά).
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτουμε τη μαγιά.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (προσέχουμε να είναι χλιαρό το μείγμα)
και μετά ρίχνουμε τα αβγά.
Ρίχνουμε στο αλέυρι το μείγμα του βουτύρου και τα μυρωδικά και ζυμώνουμε απαλά.
Το ζύμωμα πρέπει να γίνει ήπια και περίπου για 5-7 λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΉ
Η ζύμη θα είναι μαλακή και θα κολλάει στα χέρια. Μην παρασυρθείτε και προσθέσετε παραπάνω αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη καλά.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε αλευρώνοντας τα χέρια μας 8 λωρίδες όχι πολύ λεπτές και τις αφήνουμε περίπου 20 λεπτά.
Μετά φτιάχνουμε πλεξούδες (κάθε τσουρεκάκι με 2 λωρίδες που πρώτα τοποθετούμε σταυρωτά και πλέκουμε).
Τα βάζουμε να φουσκώσουν στο ταψί που θα τα ψήσουμε πάνω σε λαδόκολλα για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείφουμε τα τσουρεκάκια με κροκάδι αβγού, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τσουρέκια, ε? Χμμ... Γιάμ γιαμ!! Τι ορέξεις ειναι αυτές Κατερινώ? Ντίνα Κ.

Κατερίνα είπε...

Ντινάκι μου το επόμενο πόστ θα είναι μία τουρτάρα για να γιορτάσουμε το τελευταίο που έδωσες πρόσφατα....
Λοιπόν πρέπει να βρεθούμε από κοντά....
φιλιά